dinsdag 7 januari 2014

Hoe begin je een 'dance party'?

Derek Sivers analyseert onderstaand filmpje. Met de hulp van deze opname legt hij uit hoe bewegingen beginnen. Het filmpje laat zien dat zelfs een eenzame dronkaard een leider kan zijn in een beweging.

Om te beginnen heeft een leider het lef nodig om op te vallen en raar gevonden te worden. In het filmpje kunnen we zien hoe een beweging ontstaat en eindigt, in minder dan drie minuten halen we er een aantal lessen uit.

Start het filmpje en lees de tekst.

In dit filmpje danst de man op een rare manier, maar is daardoor gemakkelijk te volgen. Elke danspas kan immers aansluiten. Dus dan komt zijn eerste volgeling, met een doorslaggevende rol. Hij laat iedereen zien hoe je 'de leider', moet volgen.

De leider omarmt hem als een gelijke en nu gaat het dus niet meer om de leider, maar om hen, meervoud dus. De eerste volgeling vertoond een onderschatte vorm van leiderschap. Hij nodigt zijn vrienden uit. Er is veel moed nodig om zo op te vallen, terwijl de rest lekker in het gras ligt. De eerste volgeling maakt van de eenzame dronkaard een echte leider.


Er komen meer volgelingen bij en het zijn geen twee gekken meer, maar een groep en een groep is nieuws. Een beweging moet dus openbaar zijn. Het is belangrijk om je volgelingen te laten zien, omdat zij de voorbeelden zijn voor meerder volgelingen. Dan komt het omslagpunt en de heuse beweging. De mensen die al mee wilden doen, hebben nu dus geen reden meer dat niet te doen. Uiteindelijk zul je bespot worden als je niet meedoet en dat is hoe je een beweging vorm geeft.


Dus ten eerste, als je het type bent, zoals de jongen zonder shirt, onthoud het belang van het gelijkwaardig behandelen van je eerste volgelingen. Maar de echte les is dat leiderschap te hoog wordt geschat. De shirtloze was eerste, en hij zal alle eer krijgen, maar het was eigenlijk de eerste volgeling die hem van een eenzame jongen een leider maakte.


Als je echt geeft om het starten van een beweging, heb de moed te volgen en laat anderen zien hoe je moet opstaan en meedoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten