dinsdag 3 december 2013

Vier stappen voor het realiseren van je droom

Vorige week verscheen Izmael Arkin, de 30-jarige ninja, op dit blog. Hij maakte van zijn jongensdroom werkelijkheid. Hij gaf zijn baan als leraar op en verhuisde naar Japan. Niemand dacht dat hij serieus was. Izmael wist wel beter. Hoe vaker hij zijn droom vertelde, hoe meer hij het een normale en haalbare droom begon te vinden.

Hij wilde niet een ninja worden zoals in de films, historische boeken of stripverhalen, maar zoals hij zich als kind kon herinneren. Volgens zijn kinderfantasie werd je een ninja als je in een ver land ging wonen, expert werd in martial arts en leefde volgens je eigen regels.

Nu is het leven van Izmael simpel en prachtig. Hij leeft tussen adembenemende tempels, studeert de Japanse taal, leert historisch vechtkunsten en voelt, naar eigen zeggen, innerlijke vrede. Elke dag is voor hem een avontuur en een mogelijkheid om zichzelf te verbeteren. Hij vertelt zijn verhaal om iedereen te laten zien dat het mogelijk is om je dromen te volgen.

Hieronder deel ik met jullie vier specifieke stappen die Izmael de kans hebben gegeven om zijn droom na te leven.

Stap 1. Ontdek je droom
Wanneer Izmael zich realiseerde dat hij een verandering in zijn leven nodig had beloofde hij zich een nieuwe droom. Hij ging opzoek naar wat hij echt wil gaan doen met zijn leven. Mensen vragen zich vaak af: "wat moet ik doen met mijn leven?" Dat is het probleem. Het enige wat ze doen is afvragen.

We moeten actie ondernemen om antwoord te vinden op deze vraag. Izmael nam persoonlijkheidstesten af, deed vrijwilligers werk, begon met salsa dansen, probeerde een nieuwe taal te leren en las inspirerende boeken over succesverhalen. Elke dag nam hij actie om te ontdekken wat hij wilde doen met zijn leven.

Uiteindelijk zag hij antwoorden. Hij zag mogelijkheden. Het is een machtige vraag, maar om het antwoord te vinden moet je het in stappen ontleden. "Wat doe ik vandaag om te ontdekken wat ik met mijn leven wil?"

Stap 2. Concretiseer je droom
Nadat Izmael erachter kwam dat hij een ninja wilde worden, maakte hij het voor zichzelf duidelijk. Hij schreef de drie punten, waarvan hij als kind vond dat die bij een ninja hoorde, uit. Er kwam duidelijkheid in zijn droom en hij kreeg een concreet antwoord op de beginvraag. Zijn droom werd zijn drijfveer. Nu was het de vraag: "hoe kan ik dit laten gebeuren?"

Stap 3. Bespaar geld
Dit is een stap waar veel mensen niet veel aandacht aan besteden. Toch is het erg belangrijk. Om een droom te volgen heb je creativiteit en de vaardigheden nodig om met kansen en risico's om te gaan. Dat is al moeilijk genoeg als je je te veel zorgen maakt over de inhoud van je portemonnee. Wanneer je de tijd maakt om geld te sparen, maak je ruimte in je gedachtes om op de juiste en relevante doelen te focussen.

Stap 4. Maak een plan en houd je daaraan.
Izmael maakte graag een solide plan. Belangrijk is niet het plan zelf, maar de rust die het voor jou brengt. Vanuit het plan komen de acties. Het is geen moeilijk algebra. Stel jezelf de vragen, waar wil ik heen en hoe kom ik daar?

Zonder verder na te denken, begon Izmael met handelen. Het belangrijkste deel van een plan is natuurlijk de uitvoering.
"I am not special, gifted, nor super smart. I just want to be a ninja."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten